Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

Tipuri de masini cnc de taiat tabla

Societatea de consum in care traim cere in permanenta noi si noi produse, la baza carora stau, in general, componente realizate din metal. Atunci cand vorbim despre prelucarea metalului ne gandim la posibilitatile de a taia, debita, decupa sau despica diversele piese.

Operatiunea de taiere a tablei se poate face cu ajutorul diverselor echipamente, actionate manual sau automatizat. Pentru a se obtine rezultate optime si pentru a se eficentiza procesul au fost perfectionate mai multe intrumente, cele mai des intalnite si folosite fiind masinile-unelete cu comanda numerica. Masinile CNC de taiat tabla au la baza diverse sisteme si, in functie de acestea, se pot clasifica astfel: masini CNC de taiat tabla cu oxigaz si plasma, masini de taiat tabla cu plasma de inalta precizie, masini CNC de debitat cu jet de apa.

Debitarea prin mijloacele clasice nu poate fi utilizata la scara larga pentru ca nu este eficient nici in ceea ce priveste costul de productie, nici timpul de lucru.

Masinile CNC de taiat tabla cu oxigaz si plasma. Aceste utilaje sunt foarte raspandite, fiind pe piata inca din secolul trecut si avand un grad ridicat de eficacitate si de durabilitate. Grosimile debitate de obicei cu acest tip de instalatii se incadreaza intre 3 mm si 400 mm, uzual 6mm-200 mm. Acest tip de masini sunt foarte versatile, in cazul combinatiei oxigaz - plasma se pot taia si table cu grosimea cuprinsa intre 1 si 400 mm. Debitarea cu oxigaz produce si putin fum, eliminand in general nevoia de exhautare. Cerintele de instalare sunt minine, utilajele neavand nevoie de o sursa mare de curent electric (380V) sau de aer comprimat.

Masinile de taiat tabla cu plasma de inalta precizie. Debitarea cu plasma este mult mai avantajoasa decat cea cu oxigaz, insa prezinta si ea anumite dezavantaje. Un avantaj major il reprezinta insa posibilitatea de taia cu ajutorul plasmei a tuturor metalelor conducatoare de electricitate, otel inoxidabil, aluminiu, cupru, ceea ce nu este posibil cu ajutorul oxigazului. Mai mult, si viteza de debitare este mult mai buna, fiind de aproape 10 ori mai mare. In cazul masinilor simple, inconvenientul apare la gradul de inclinare al muchiei, care este mare si poate fi o problema in cazul tablelor de grosimi mari. Cu toate acestea, la masinile CNC cu plasma de mare precizie acest dezavantaj a fost eliminat aproape in intregime. Trebuie amintite aici si calitatea taieturii, cantitatea mica de bavuri rezultate si indepartarea nevoii unei finisari indelungate sau costisitoare.

Masinile CNC de debitat cu jet de apa. Inventata la mijlocul secolului trecut, aceasta masina utiliza initial doar apa si nu putea taia decat materiale moi, precum hartia sau plasticul. Treptat insa apei i s-a adaugat nisip abraziv, iar performantele au sporit considerabil, astazi fiind potrivite pentru a debita un numar mare de materiale, si asta la o calitate foarte buna.

Exista asadar mai multe tipuri de masini unelte cu comanda numerica ce pot fi utilizate pentru a taia tabla. Alegerea se face in functie de necesitati, de grosimea piesei si de metalul utilizat.

Categorie: 

Articole asemanatoare

Turism si Hoteluri in Romania

Destinatii de vacanta si informatii de cazare in hoteluri vile sau pensiuni din Romania, posibilitatati cautare si rezervare hoteluri online, Forum turism cu destinatii sau cazare hoteliera de evitat.

Scrie Corect Romaneste

O campanie care incurajeaza scrisul corect in Romaneste pe internet campanie initiata de trei studenti de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Antena1 Economic

Antena1 Economic

Noutati din PCNews

Stiri si informatii din ultimile apartii in tehnologie IT, jocuri, telefonie, fun, si multe noutati din domeniul tehnologiei.

Va oferim o gama variata de produse la cele mai bune preturi din Romania oferite de magazinul online emag.ro unde livrarea produsului este gratis. Cumpararea se face direct pe site si plata o faci la primirea coletului. Simplu si rapid nu ? Produsele sunt mai ieftine decat la magazin.