Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

Standardul international care ne permite sa vorbim despre toate monedele din lume o bariera lingvistica

In contextul in care se vorbeste despre curs valutar BNR, se ia in calcul rata de schimb. La modul general, rata de schimb a monedei este cursul, sau mai bine zis pretul acelei monede, in raport cu o alta valuta. Pe site-uri specializate cu informatii de natura financiara sau pe pagini specializate ale ziarelor, se poate citi, spre exemplu,  cursul EUR/ GBP = 0.8250 / 0.8252. Primul pret este cel de vanzare a primei monede mentionate, in cazul prezentat, Euro. Al doilea pret este cel de cumparare al primei monede. Cu alte cuvinte, in termeni specializati, EUR = 0.8250 / 0.8258, inseamna ca un euro se vinde la 0.8250 lire sterline (GBP) si se cumpara la 0.8252 lire sterline. Conventia presupune ca aceste rate de schimb sunt exprimate in valori cu patru cifre, dupa virgula. Similar se pune problema si cand se are in vedere un curs valutar BNR, adica RON si o alta moneda.

Este simplu sa se distinga cursul de vanzare de cel de cumparare, de vreme ce cursul de vanzare este mult mai mic decat cel de cumparare. Conform comisiei insarcinata cu cursul de schimb, diferenta dintre cursul de vanzare si cel de cumparare, poate fi mai mare sau mai mica.

Pentru a simplifica lucrurile si pentru a stabili un standard international care sa permita sa se vorbeasca despre  toate monedele din lume fara a exista bariera lingvistica, fiecare moneda are o abreviere din trei litere. Cel mai frecvent - insa este de departe o regula generala - primele doua litere indica tara, si cea de-a treia, se refera la numele monedei. Spre exemplu, iata abrevierile din Statele Unite, Marea Britanie, China, Japonia:

  • USD: US pentru Statele Unite si D pentru dolar;
  • GBP: GB pentru Mare Britanie si P pentru lira;
  • CNY: CN pentru China, Y pentru Yuan;
  • JPY: JP pentru Japonia, Y pentru Yen.

Euro este o exceptie notabila, deoarece are abrevierea EUR.

In concluzie, nu se poate evalua valoarea unei monede intru totul, pentru ca aceasta este exprimata in conformitate cu valoarea altei monede si a altui curs de schimb, si in functie de variatiile acestor rate pe parcursul timpului. Fiecare moneda are o rata de schimb vis-a-vis de fiecare dintre celelalte monede. Se vorbeste despre rata de schimb bilaterala pentru a stabili un raport de schimb intre doua monezi si rata efectiva, de vreme ce analizam tot cursul de schimb bilateral. Pentru a stabili cat valoreaza, in parte, fiecare moneda de schimb, se ia in considerare comertul international al tarii respective si moneda respectiva – de acestea depinde si orice curs valutar BNR.

Categorie: 

Articole asemanatoare

Turism si Hoteluri in Romania

Destinatii de vacanta si informatii de cazare in hoteluri vile sau pensiuni din Romania, posibilitatati cautare si rezervare hoteluri online, Forum turism cu destinatii sau cazare hoteliera de evitat.

Scrie Corect Romaneste

O campanie care incurajeaza scrisul corect in Romaneste pe internet campanie initiata de trei studenti de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Antena1 Economic

Antena1 Economic

Noutati din PCNews

Stiri si informatii din ultimile apartii in tehnologie IT, jocuri, telefonie, fun, si multe noutati din domeniul tehnologiei.

Va oferim o gama variata de produse la cele mai bune preturi din Romania oferite de magazinul online emag.ro unde livrarea produsului este gratis. Cumpararea se face direct pe site si plata o faci la primirea coletului. Simplu si rapid nu ? Produsele sunt mai ieftine decat la magazin.