Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

Programul Prima Masina - lansare, valoare si accesare

Incepand cu data de 1 noiembrie, tinerii cu varste intre 18 si 35 de ani pot sa isi achizitioneze prima masina cu ajutorul unui credit in valoare maxima de 50.000 de lei + TVA, credit ce va fi garantat in proportie de 50% de catre statul roman.

Program lansat de Ministerul Economiei

Programul Prima Masina are ca scop stimularea cumpararii de autoturisme noi in conditiile in care, pe anul 2014 statisticile spun ca la fiecare masina noua cumparata se cumpara 3 masini second hand.

Ministrul Economiei, Constantin Nita a declarat in cadrul conferintei de prezentare oficiala a programului ca acesta va servi doua scopuri. Primul ar fi acela de sprijin al achizitiilor de masini noi cu sprijinul creditelor bancare garantate de stat, iar al doilea ar fi stimularea de reinnoire a pietei auto si a productiei locale de autoturisme.

Acesta este motivul pentru care, in ciuda propunerilor lansate de dealerii de specialitate conform carora se dorea ca programul sa includa si masinile second hand, Prima Masina se lanseaza in forma initiala fara modificari la suma maxima garantata sau la tipul de autoturisme care fac obiectul programului.

Pentru ca tinerii reprezinta un procent foarte mic din numarul de solicitari de credite pentru uz prsonal, creditele folosite pana in momentul actual pentru cumpararea de autoturisme, ministerul economiei urmareste sa faciliteze accesul acestora la credite, inclusiv pentru persoanele cu venituri reduse. In acealsi timp se doreste reinnoirea parcului auto cu autoturisme mai putin poluate, provenite din industria autohtona.

Cum se va putea accesa programul Prima Masina

Se doreste ca programul Prima Masina sa atinga si chiar sa depaseasca succesul programului Prima Casa pentru care in anul 2014 a fost nevoie de suplimentare de fonduri.

Programul Prima Masina este dedicat tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 care nu au mai detinut un autovehicul proprietate personala si sunt interesati de achizitionarea unei masini noi.

Statul garanteaza 50% din valoarea creditului acordat, diferenta de colateral fiind reprezentata de bunul achizitionat. Plafonul maxim de creditare este de 50.000 lei + TVA si valoarea politei CASCO pentru primul an.

Tinerii interesati de accesarea Programului trebuie sa fie dispusi sa achite bancii un avans minim care porneste de la 5% si poate ajunge pana la 10%. Durata maxima a perioadei de creditare este de 7 ani.

Astfel, pentru un autoturism de 13.000 de euro tinerii interesati vor plati 150 de euro lunar. Se estimeaza ca prin sprijinul acestui program piata auto poate creste cu 15% sau 1 miliard de lei, deci o crestere economica de 0.1% in urmatorii doi ani doar pe segmentul de vanzare de autoturisme noi catre persone fizice.

Vezi aici mai multe stiri despre program.

Categorie: 

Articole asemanatoare

Turism si Hoteluri in Romania

Destinatii de vacanta si informatii de cazare in hoteluri vile sau pensiuni din Romania, posibilitatati cautare si rezervare hoteluri online, Forum turism cu destinatii sau cazare hoteliera de evitat.

Scrie Corect Romaneste

O campanie care incurajeaza scrisul corect in Romaneste pe internet campanie initiata de trei studenti de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Antena1 Economic

Antena1 Economic

Noutati din PCNews

Stiri si informatii din ultimile apartii in tehnologie IT, jocuri, telefonie, fun, si multe noutati din domeniul tehnologiei.