Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

Obligatiile administratorului de bloc

Responsabilitatile si drepturile administratorului de bloc din Romania.

Doresti sa afli ce indatoriri are administratorul blocului in care locuiesti? Iata raspunsurile la cateve din intrebarile tale.

Poate fi administratorul de bloc orice persoana fizica, angajata cu contract individual de munca ori prin conventie civila de prestari de servicii.
Potrivit legii, administratorii trebuie sa fie atestati de catre consiliile locale din raza orasului de care apartin.

Obligatiile administratorului de bloc

Sa intiinteze locatarii, prin afisare la loc vizibil, asupra modului de stabilirea a cheltuielilor curente. Sa controleze personalul angajat pentru diverse activitati gospodaresti. Sa se asigure de efectuarea eficienta a lucrarilor de intretinere si reparatii ale elementelor proprietii comune. Sa verifice contractele de inchiriere dintre asociatia de propietari si persoanele fizice sau juridice care folosesc spatii din propietatea comuna.

Drepturile administratorului de bloc

Sa stabileasca termenii in care se vor realiza serviciile de intretinere si de reparatii curente ale bunurilor aflate in folosinta comuna sau individuala (numai daca aceste activitati perturbs folosirea normala a partilor comune). Sa citeasca periodic indexul contoarelor individuale. Sa treaca la plata “musafirii†care depasesc limita de sedere. Sa inspecteze propietatea individuala, in scopul depistarii si eliminarii unor defectiuni aparute la instalatiile de folosinta comuna.

Cum raspunde administratorul pentru faptele sale?

Contaventional, cu amenda de la 200 lei la 2000 lei, pentru neindeplinirea obligatiilor privind siguranta cladirii si functionarea normala a instalatiilor acesteia. Civil, patrimonial, pentru prejudicierea locatarilor. Penal, pentru delapidare, prin insusirea si/sau folosirea de bani, valori ori alte bunuri administrate.

Articol preluat din revista Libertatea pentru femei
Categoria servicii utile

Categorie: 

Articole asemanatoare

Turism si Hoteluri in Romania

Destinatii de vacanta si informatii de cazare in hoteluri vile sau pensiuni din Romania, posibilitatati cautare si rezervare hoteluri online, Forum turism cu destinatii sau cazare hoteliera de evitat.

Scrie Corect Romaneste

O campanie care incurajeaza scrisul corect in Romaneste pe internet campanie initiata de trei studenti de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Antena1 Economic

Antena1 Economic

Noutati din PCNews

Stiri si informatii din ultimile apartii in tehnologie IT, jocuri, telefonie, fun, si multe noutati din domeniul tehnologiei.

Comentarii

imaginea utilizatorului Sorin

Abuz in administratie

Buna ziua,
Eu sunt decuplat de la caldura, am caloriferele scoase din 2000, dar sunt pus la caldura cu jumatate din ceea ce altii racordati platesc. Ce pot face, care e cuantumul legal de plata in aceasta situatie?

Sunt pus la intretinere desi, garsoniera mea, a ramas doar un loc de intalnire cu niste persoane, conciliez persoane pe teme de vindecare. In total stau cam 20 de ore pe saptamana, iar la intretinere sunt trecut cu 3 persoane. Ce e de facut si in aceasta situatie?

Cu respect,
Sorin

imaginea utilizatorului crina

ce te faci cand

ce te faci cand administratora se crede....CONTABILA? OAMENI BUNI, NU AM INTALNIT ASA CEVA! ADICA, NU I TE POTI ADRESA CU NICI O INTREBARE CA EA TAIE SI SPANZURA!!! DACA PRESEDINTELE APROBA CEREREA DE RETRAGERE DE LA CHELTUIELI PE O PERIOADA, A UNEI PERSOANE CARE LOCUIESTE IN ALTA PARTE, VINE EA CU IDEI SI TE TREZESTI CA ESTI TRECUT CU ACEA PERSOANA CARE STA IN ALTA PARTE...IN TIMP CE, LANGA USA EI STAU 2 PERS IN PLUS DAR E TRECUTA NUMAI UNA!!!!!!!!DE CE??? SIMPLU, UNA DIN PERSOANE ARE O DACIE CU CARE O MAI DUCE SI PE EA PANA IN D-NA GHICA DIMINEATA! VREI VREO INFORMATIE? SAU UN FORMULAR PT INCALZIRE? TREBUIE SA MERGI SINGUR SA TI LE IEI. SI CAND TE GANDESTI CA NU ARE NICI ATESTAT SI EA 600 RON PE LUNA PLUS ABINAMENT PE TOATE LINIILE SA NU DAI CU EA DE PAMANT? SI MAI ALES CA NU CUNOASTE TERMENUL DE ADMINISTRATOR????????

APROPO!AM AUZIT CA, DUPA LEGE, LA 2 ORE CAT S-A TRECUT DUMNEAIEI IN CONTRACTUL DE COLABORARE, NU AR TREB SA DEPASEASCA 200 RON! SI CAND TE GANDESTI CA EA STA DOAR 30 DE MINUTE MIERCUREA LA INCASAT! CINE MA POATE LAMURI CU PRIVIRE LA SALARIUL ACESTEI D-NE?

MULTUMESC ANTICIPAT

imaginea utilizatorului Ursescu Gabriel

"ce te faci cand"

Buna ziua,

Sunt administrator si-mi permit sa va dau un raspuns
Indicat ar fi sa intruniti o adunare generala si puneti problema aceasta, sa cereti modalitatile de calcul si pe ce baza, administratorul poate sa fie si contabil (se poate spune ca este contabil tinand cont ca face listele) dar toate deciziile pe care le ia trebuie sa aiba o justificare legala, nu are drept sa decida. Ar trebui sa aveti un cenzor care sa verifice modalitatea de calcul. Cat de despre salariu se poate spune si ca este mare si ca este mic. Totul depinde daca isi merita salariul.

Va stau la dispozitie cu alte intrebari

imaginea utilizatorului  Anonim

fostul administrator a lasat

fostul administrator a lasat o gaura de 100 mil actualu a impartit suma la tot blocu aplicind si penalitati celor care intarzie plata e legal sa aplice el penalitati va rog sa imi dati un raspuns nultumesc

imaginea utilizatorului Sorin

contributia la caldura

Eu am scos caloriferele din garsoniera, ramanand doar tevile. Ce contributie trebuie sa platesc?

imaginea utilizatorului Tatiana

Asociatie

Legal, cum este incadrat un administrator de bloc?. Cu contract individual de munca sau cu prestari servicii (conform ultimei ordonante, care trebuie aplicata la 1 ianuarie 2011). Adica plateste tot: cas, somaj, impozit, etc.?

imaginea utilizatorului monic

drepturi administrator

buna ziua
as vrea si eu sa stiu ce masuri de constrangere poate lua un administrator (sau asociatia) daca unii locatari refuza sa plateasca curentul pe scara, sau femeia de serviciu, sau sa participe la plata in comun a usii de la intrare. exista undeva o prevedere legala in acest sens? se poate evita un proces sau singura solutie este sa fie dati in judecata?

imaginea utilizatorului OPREA SILVIA

BUNA ZIUA

va rog ajutati-ma, vreau sa infiintez o asociatie de locatari, nu stiu nici unde sa merg si nici ce acte imi trebuie va multumesc anticipat

imaginea utilizatorului Ursescu Gabriel

Asociatie de locatari

Buna ziua,

Va pot ajuta cu infiintarea acestei asociatii dar as vrea sa va intreb de ce asociatie de locatari si nu de proprietari?

Multumesc

imaginea utilizatorului Sorin

Contributia la caldura si inregistrarea de persoane

Am 2 probleme.
Prima se refera la stabilirea cuantumului de participare la caldura. Eu am scos caloriferele din 2000 la garsoniera, au ramas doar tevile de trecere. In aceasta situatie cat este contributia legala?

A doua problema se refera la numarul de persoane inregistate la lista de plata. Am vizitatori, cam 15-20 pe saptamana. Fiecare sta mai putin de o ora si de la saptamana la saptamana ei pot fi diferiti. Eu am vazut ca sunt trecut cu un numar de 3 persoane la lista de plata, desi nici chiar eu nu locuiesc acolo. Ce pot face in aceasta situatie si cat de legala este masura administratiei de bloc?

imaginea utilizatorului Anonymous

oprire caldura

Buna ziua,
Blocul in care locuim noi nu are repartitoare montate pe calorifere pentru caldura.
Din aceasta cauza, administratorul nostru de bloc opreste caldura din pivnita dupa bunul lui plac fara sa anunte pe nimeni, chiar daca in casa se "ingheata".
Are dreptul sa faca acest lucru?
Unde ar trebui sa facem plangere improtriva sa? acest fenomen se intampla in fiecare primavara/ toamna cand i se pare lui ca ar fi prea cald.

Multumesc.

imaginea utilizatorului camelia

nelamuriri

Buna!!!Eu locuiesc ìn italia de 20 de ani !!! Am doua ap. in Timisoara, situate an acelasi bloc si aceias scara!!! In ap. locuieste fica mea iar in unul mama mea. In primavara acestui an am fost acasa si mi-am refacut balconul de la ap. de la mama mea, l-am inchis cu termopan si jos l-am izolat cu polistiren la care presedinta de bloc locuieste deasupra mamei mele si a intrat an ap. meu am si martori muncitori si a spus sa nu mai spargem pereti.Dar eu nu am spart nici un perete am scos doar geamurile de la balcon. Ieri m-am trezit cu un inspector de la primarie ca a venit sa constate daca eu am spart pereti. El sa uitat ìn toata casa si defapt nu era nimica spart. Dar probleme ca inspectorul sa legat de faptul ca am izolat balconul cu polistiren si la-m tencuit!!! El a spus ca trebuia sa pun aceias sticla jos!!! Acuma spuneti-mi si mie de unde cumpar aceeasi sticla care nu mai exista ca blocul este de 40 de ani!!!

Acuma vrea aprobare pt. balcon dar ìn bloc nu are numeni aprobare!!! Tot blocul au fost facute balcoanele fara aprobare!!! Adimistratoarea ìncaseaza bani tot timpul pe diverse!!! A zugravit casa scari la negru!!! Ia-m cerut factura si mi-a zis ca a facut la negru ca costa mai ieftin!!! Unde pot sa o reclam!!! Cum pot sa ìmi platesc facturile de bloc fara sa ìi mai vad??? Prin banca sau cum!!!

Va mulumesc si va doresc numai bine.

imaginea utilizatorului Anonymous

la F.A.L.T. TIMISOARA!DACA

la F.A.L.T. TIMISOARA! DACA DATZI CAUTARE PE GOOGLE GASITI PAGINA PRINCIPALA UNDE PUTETI FACE RECLAMATIE PRIN EMAIL!

imaginea utilizatorului just me

buna ziua

Locuiesc in IASI pe strada Bularga nr 16. Am de fapt aprope toti locatarii avem o problema cu domnul administrator si anume: noi platim la comun adica apa; caldura; curentul iar domnul administrator incarca non stop in special la curent mie mi-a pus in 3 luni de zile 1000 de kw (este asa ceva normal ? Ca la o camera de camin unde detin boiler, masina de spalat si calculatorul unde astea ar trebui sa consume cel mai mult in 3 luni sa iti puna din burta 1000 si de kw?). Asta nu este nimic pentru ca am platit si mai presupun ca nu stie fizica, apoi de cand am achitat la zero am inceput sa notez cand venea la citire (curentul si apa) apoi acum o saptamana m-am dus sa confrunt datele mele cu ce a trecut dumnealui pentru ca iar am umflata nota iar dumnealui nu are exact cum am notat eu decat ultimile 4 luni in rest mi-a bagat in plus cate 12, 8 si 6 kw. Si pe deasupra cand m-am certat cu dumnealui ( normal nu?) a avut nesimtirea sa si recunoasca urmatoarea ("bravo mie ca imi merge ) dupa ce i-am replicat urmatoarea fraza: "pe tine te doare in shmen nu tereseaza ca furi de la niste oameni te gandesti la buzunarul tau "

Ceea ce va rog este sa imi dati o "rezolvare pentru acest nesimtit ca sincer nu stiu unde sa ma duc " Va multumesc!

imaginea utilizatorului technorati

As vrea sa stiu daca

As vrea sa stiu daca se strica ceva la instalatiile de apa si nu se stie unde este defectiunea ( pe casa sau pe coloana) nu administratorul trebuie sa cheme instalator si sa fie de fata?

Multumesc (avem un administrator care de fiecare data cand se iveste o problema spune e ca numai casier si ca de astfel de probleme nu se ocupa el)

imaginea utilizatorului technorati

Intretinere calculata gresit

Buna ziua, locuiesc intr-un bloc cu 10 etaje, intr o garsoniera la parter(singura garsoniera din bloc, restul fiind ap cu 2,3 si 4 camere) problema mea este urm:
- la avizier sunt expuse 2 coli A4 cu calculul intretinerii fiecarui ap. in parte, in prima coala A4 se gasesc energia termica si apa nova, problema este ca mc de apa rece si calda sunt adunati si suma lor inmultita cu pretul apei reci asta regasindu se la toate ap,(ex:5mc apa rece + 5mc apa calda=10 mc *4.67pretul de luna trecuta ptr ca acum am vazut ca este mai mare)

- o a doua prob. ar fi cheltuielile de incalzire, informandu-ma ce inseamna acestea m-am cam speriat in tabelele afisate de d-na administrator fiind data suma totala, eu detin 30 mp si am avut un calcul de 102.34 ron, iar vecina mea de alaturi detine 60 mp si avut un calcul de 19.87 ron(nr de pers fiind acelasi 3)

- si a treia prob. ar fi d-nul presedinte care la intretinere sunt trecute 2 pers si locuiesc 4, luat fiind la intrebari a raspuns ca are voie sa treaca doar 2 pers ptr ca este presedintele blocului eu pana acum nu am gasit nici o lege din care sa reiasa ceea ce afirma d-nul presedinte ........

Va rog mult de tot sa ma lamuriti si pe mine cu aceste prob., v-as fi foarte recunoscatoare.

imaginea utilizatorului technorati

Orele de liniste

Buna ziua! In blocul in care locuiesc, vecinii de dedesubt nu respecta niciodata orele de liniste, in sensul ca intre orele 14-17 intotdeauna muzica este data la maxim. Am rugat-o pe doamna administratora sa faca o sesizare la politie in acest sens, insa mi s-a raspuns ca nu se poate, intrucat vecinii nu deranjeaza tot blocul, ci doar pe mine, care stau deasupra.

Este adevarat ca nu poate depune o reclamatie doar din aceasta cauza?

imaginea utilizatorului technorati

Ajutor !!!

Buna ziua! ma adresez dvs. pt ca nu stiu in ce directie sa o apuc. am o perioada de timp de cand locuiesc impreuna cu bunicul sotiei mele, acesta avand o restanta la intretinere in valoare de 800 ron, luna trecuta intretinerea a fost de 97 ron. am mers si am achitat aceasta suma plus inca 203 roni, sperand sa diminuez suma restanta, primind chitanta aferenta, pe spatele acesteia scriindu-mi dna. administrator suma ramasa de plate si anume 543ron. la afisarea urmatoarei liste, surpriza!!!! 795roni din care intretinerea in suma de 93 ron iar restul fiind restanta plus penalizari.

D-na administrator a spus ca se percepe o penalizare de 2%/zi. vreau sa stiu daca este normal, uzual in cazul restantierilor, sa se perceapa asemenea penalizari. mentionez ca bunicul, proprietarul apartamentului este pensionar, avand o pensie de 460ron/luna.

In speranta ca nu veti ocoli problema mea si ca ma veti ajuta cu un raspuns pe cat posibil de exact, va multumesc din suflet.

cu stima
PLESCAN DORU

imaginea utilizatorului Anonymo

cititi legea 230 acolo scrie

cititi legea 230
acolo scrie ca penalizarile nu pot fi mai mari de 0,2%

imaginea utilizatorului technorati

Obligatie administrator

Locuiesc in chirie intr-un bloc din Timisoara. S-a intamplat de 2 ori in intervalul a doi ani sa intarzii cu plata cheltuielilor, cateva zile (2-3 zile). Vesnic m-am lovit de aceeasi problema (ca si alti locatari din acelasi bloc): doamna administratoare refuza sa incaseze suma datorata in alta zi sau la alta ora, afirmand ca pe ea sa nu o deranjeze nimeni acasa deoarece (ea locuieste in alt bloc) pe scara ei locuieste si presedintele de bloc al blocului in care dansa locuieste si apoi are probleme cu acesta.

Vreau sa spun ca atat timp cat ea este platita pentru serviciile aduse asociatiei locatarilor sau proprietarilor, nu mi se pare normal sa faca vesnic aceeasi garagata, de fiecare data cand cineva intarzie putin cu plata intretinerii, sau, pur si simplu nu mi se pare corect sa fie administratoare doar in ziua in care incaseaza intretinerea si inca o zi cand plateste facturile, iar apoi sa sa se spele pe maini de tot zicand ca nu poate fi deranjata.

As dori sa primesc anumite lamuriri in acest sens si, daca se poate o informatie despre locul unde se poate gasi o lege sau ceva in legatura cu drepturile administratorului de bloc.

multumesc.

imaginea utilizatorului mardare aurelian

nemultumiri privind activitatea administratorei.

In calitate de administrator va sfatuiesc sa nu va mai necajiti si sa cautati pe internet legea 230 privind administrarea si obligatiile asociatiilor de propietari fata de titularii apartamentelor. Dupa ce v-ati informat de lege cautati directia generala a asociatiilor de propietari di orasul dvs. si solicitand o audienta va spuneti necazul. Vedeti si daca administratorul are atestat.

Sunt curios daca sfatul meu va folosit la ceva

Stima si respect.
A. Mardare.

imaginea utilizatorului un turist

o initiativa buna

E o initiativa buna aceasta lista neagra cu hoteluri, in acest fel macar te informeaza cineva ca trebuie sa eviti acel hotel sau acea agentie pana cand acel patron isi va imbuntati serviciile de cazare. hoteluri cu probleme in Romania sunt destule numai ca nu sunt facute public sau nu se stie de ele. probabil ca nu multi dintre cei care au avut neplacuta experienta de a fi cazati in acele hoteluri nu stiu de acest loc unde pot sa ii faca de rusine, un post care dupa parerea mea este mai bun decat sa te duci sa ii declari la protectia consumatorului, macar aici ramane si ii vede toata lumea, la protectia consumatorului cu o mica spaga se poate trece cu vederea.
Mult succes

imaginea utilizatorului technorati

Plata intretinerii

Buna ziua,
Locuiesc in sectorul 5, cartierul Salaj. Acum 2 ani mi-am cumparat un apartament propietate personala la cateva statii de mama mea. Mama are probleme de sanatate si o vizitez frecvent. Desi am adus o hartie data de administratia unde locuiesc acum si unde platesc intretinerea, administratorul unde locuieste mama mea ma baga sa platesc intretinerea, refuzand dovada pe care i-am adus-o, astfel incat eu ajung sa platesc in 2 locuri intretinerea.

Ce pot face in cazul acesta si unde ma pot adresa?

Va oferim o gama variata de produse la cele mai bune preturi din Romania oferite de magazinul online emag.ro unde livrarea produsului este gratis. Cumpararea se face direct pe site si plata o faci la primirea coletului. Simplu si rapid nu ? Produsele sunt mai ieftine decat la magazin.