Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

Meserie sau diploma?

Era o vorba veche romaneasca: “ai carte, ai parte”. Din pacate, de o buna perioada de timp, asta nu se mai aplica in realitatea de zi cu zi. Haosul creat de “sistem” a rasturnat ierarhii, a intors piata locurilor de munca cu josul in sus, iar intamplarea sau norocul, in caz ca lipsesc pilele, sunt decisive cand e vorba sa-ti gasesti ceva de lucru. Rareori conteaza studiile, si doar atunci cand jocurile nu-s deja facute sau cand ceea ce stii sa faci nu e primordial. Adevarul e ca la cata carte se mai face in Romania, e cumva de inteles.

Anunturile de angajare abunda tot mai mult intr-un domeniu pe cat de delicat, pe atat de banos. Web-chat-ul e mana cereasca pentru tinerele domnisoare care pur si simplu isi pierd orice inhibitie in fata camerei video, dezmatandu-se pe bani grei.

Cand nu e videochat, e... exemplul Marinelei din Bucuresti, ale carei studii par declarate nule: “eu am terminat facultatea de litere anul trecut si daca am vazut ca nu-mi gasesc de munca am facut un curs de ospatar si m-am angajat ospatarita in Centrul Vechi,asta e...,poate peste 10 ani o sa-mi gasesc altceva, momentan in Bucuresti se angajeaza numai bucatari, ospatari, vanzatori si confectioneri imbracaminte”.

Cat mai conteaza de fapt studiile pe care le-ai terminat? Sau daca ai vreo diploma? E interesant de stiut ca tara noastra detine unul dintre cele mai mici procente de absolventi de studii superioare la nivel european, in ciuda universitatilor particulare aparute ca ciupercile dupa ploaie sau a numarului tot mai mare al celor cu diploma (aproximativ 21% conform Comisiei Europene, sub targetul de 40% propus de Uniunea Europeana). Iar o rata de circa 70% din anunturile de recrutare sunt adresate absolventilor de studii universitare. In general joburile dedicate celor cu studii superioare se gasesc etalate pe site-uri, gen BestJobs, MyJob, etc, in timp ce posturile pentru cei fara facultate apar in editiile tiparite ale ziarelor.

Cea mai cautata meserie de catre angajatorii romani, adresata celor fara studii superioare, este pentru postul de sofer, urmata de alte profesii cum ar fi dulgheri, electricieni, mecanici auto. Asta in timp ce in Europa se cauta mai mult meseriasii calificati decat la noi.

Categorie: 

Articole asemanatoare

Turism si Hoteluri in Romania

Destinatii de vacanta si informatii de cazare in hoteluri vile sau pensiuni din Romania, posibilitatati cautare si rezervare hoteluri online, Forum turism cu destinatii sau cazare hoteliera de evitat.

Scrie Corect Romaneste

O campanie care incurajeaza scrisul corect in Romaneste pe internet campanie initiata de trei studenti de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Antena1 Economic

Antena1 Economic

Noutati din PCNews

Stiri si informatii din ultimile apartii in tehnologie IT, jocuri, telefonie, fun, si multe noutati din domeniul tehnologiei.