Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

Lipscani, povestea celei mai vechi strazi din Bucuresti

Pe lista de strazi din Bucuresti cu istorie de sute de ani se fac remarcate multe pe care si astazi locuitorii le considera istorie vie a orasului. Unele din strazile care exista astazi s-au numarat printre cele in jurul carora s-a pus baza Bucurestiului, asa cum este el azi. Altele au venit mai tarziu dar sunt la fel de bogate in istorie si simbolism.

Nu exista bucurestean care sa nu fi auzit macar o data numele celei mai vechi strazi de pe harta Bucurestiului, Aleea Lipscani, care astazi se confunda cu Centru Vechi

Lipscani, cea mai veche strada din Bucuresti ramane sufletul orasului

Lipscaniul nu s-a numit intotdeauna Lipscani. La inceput, inainte ca Bucurestiul sa fie metropola care este astazi, aceasta strada era cunoscuta simplu, ca „Ulita Mare”. Era centrul comercial al orasului unde veneau negustori din toate partile tarii.

Abia in anul 1750, dupa ce in zona Serban Voda din familia Cantacuzinilor ridicase aici un han iar Banca Nationala isi construise sediu pictat de Nicolae Grigorescu, Ulita Mare a inceput sa fie cunoscuta ca Ulita Lipscanilor.

Lipscanii erau negustori din Leipzig care aduceau in oras marfuri germane, mult apreciate.

In perioada in care capitala era ocupata de trupe austriece, capitanul Stefan Dietrich scria despre Lipscani ca fiind „cea mai frumoasa si cea mai vesela strada din Bucuresti”.

Acesta este locul unde Mihai Eminescu se plimba in anul 1876 atunci cand lucra ca redactor la „Timpul” a carui redactie se afla in Palatul „Dacia”. Cladirea Palatului Dacia se afla si in prezent in imediata apropiere a magazinului Victoria.

Lipscaniul de ieri si Lipscaniul de azi

Probabil nu exista o alta strada pe harta strazilor din Bucuresti mai cunoscuta decat Lipscaniul. In aceste locuri, in jurul anilor 1880 Marea Loja Nationala a Romaniei, parte a primei federatii masonice din tara si-a ales Lipscaniul ca sediu. In jurul acestei mari puteri s-au ridicat pe rand banci si institutii:

  • Cercul medical
  • Institutul Economic Romanesc
  • Banca de Comert si Industrie
  • Libraria Nationala
  • Pathe Palace

Abia in anul 1952, odata cu deschiderea Teatrului Consiliului general al Muncii, Lipscaniul a inceput sa se transforme in ceea ce este azi, un centru al culturii si al tineretului ce pastreaza viu sufletul mereu tanar al Bucurestiului.

Lipscaniul de astazi a trecut prin multe schimbari, de la o stare aproape de paragina dupa revolutie in centrul unei metropole Europene cu specificul sau – baruri, cafenele, restaurante si viata de noapte.

Categorie: 

Articole asemanatoare

Turism si Hoteluri in Romania

Destinatii de vacanta si informatii de cazare in hoteluri vile sau pensiuni din Romania, posibilitatati cautare si rezervare hoteluri online, Forum turism cu destinatii sau cazare hoteliera de evitat.

Scrie Corect Romaneste

O campanie care incurajeaza scrisul corect in Romaneste pe internet campanie initiata de trei studenti de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Antena1 Economic

Antena1 Economic

Noutati din PCNews

Stiri si informatii din ultimile apartii in tehnologie IT, jocuri, telefonie, fun, si multe noutati din domeniul tehnologiei.