Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

Externalizare servicii in vederea reducerii costurilor firmelor mijlocii si mari

Fiecare manager al unei companii isi doreste un management cat mai eficient al resurselor sale financiare si al investitiilor. Avand in vedere solutiile aparute pe piata in ultimii ani, acest lucru este, in sfarsit, posibil. Cele mai multe companii mari si mijlocii aleg sa externalizeze o parte din servicii altor entitati specializate pe segmentele respective, tocmai pentru a reduce costurile si pentru a manageria mai usor intreaga afacere.

Ce inseamna, de fapt, externalizarea unor servicii?

Externalizarea de refera in general la delegarea unor sarcini sau a unor sectiuni de afaceri catre alte companii externe, care detin expertiza si resursele potrivite pentru domeniile respective. Este vorba de fapt de subcontractarea unor activitati secundare ale unei firme catre o alta firma, care este specializata pe activitatile respective si care detine resursele necesare sa desfasoare activitatea respectiva in favoarea clientului. Scopul acesteia este, desigur, reducerea costurilor si obtinerea unei calitati cel putin la fel de bune, la un pret mai accesibil.

In 2015, piata mondiala de externalizare servicii era estimata undeva la 30-40 miliarde de euro anual (Wikipedia).

Externalizarea a devenit populara in Romania in anii 2000, cand managerii de firme de IT care lucrau la crearea unor produse IT proprii, au realizat oportunitatea de a oferi servicii software firmelor din Europa de Vest, la preturi relevant mai mici decat preturile cu care se lucra in IT in Europa, mergand dupa modelul pretului de dezvoltare software pe ora. In urmatorii 10 ani, piata romaneasca a explodat in acest domeniu, astfel ca Bucuresti si Cluj-Napoca au ajuns sa fie centrele de dezvoltare IT ale Romaniei, cu zeci si sute de companii care lucrau in regim de outsourcing (termenul externalizare in limba engleza). Accesul la resurse umane de calitate si bine pregatite au permis acestui tip de afacere sa ia avant, extinzandu-se si pe alte arii diferite de dezvoltarea IT.

Azi exista companii care ofera atat externalizare de servicii, cat si achizitie de servicii, oferind posibilitatea companiilor sa isi reduca semnificativ costurile, fara sa faca compromisuri in ceea ce priveste calitatea oferita clientilor. Firme ca Categorybuyer.ro au dus externalizarea de servicii la un alt nivel, extinzand-o pe domenii diverse si demonstrand ca aceasta poate face o diferenta uriasa in ceea ce priveste eficienta unor companii, permitandu-le sa fie cu adevarat competitive pe piata si sa puna in dificultate concurenta.

Externalizarea si achizitia de servicii este una dintre cele mai eficiente strategii in vederea eficientizarii activitatii companiilor mari si mijlocii, cele mai multe dintre acestea avand deja departamente intregi cu servicii externalizate in totalitate, specializandu-se pe o singura nisa si lasandu-i pe altii sa se ocupe de parti ale business-ului care necesita specializare aditionala si certificari specifice. De asemenea, tot aceste companii aleg deseori sa achizitioneze servicii de la companii specializate pe anumite domenii, pentru a evita investitiile semnificative in crearea unor departamente noi in care este nevoie de recrutare de personal, training si experienta pentru a putea da rezultatele asteptate si pentru a asigura calitate pentru clientii lor.

Categorie: 

Articole asemanatoare

Turism si Hoteluri in Romania

Destinatii de vacanta si informatii de cazare in hoteluri vile sau pensiuni din Romania, posibilitatati cautare si rezervare hoteluri online, Forum turism cu destinatii sau cazare hoteliera de evitat.

Scrie Corect Romaneste

O campanie care incurajeaza scrisul corect in Romaneste pe internet campanie initiata de trei studenti de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Antena1 Economic

Antena1 Economic

Noutati din PCNews

Stiri si informatii din ultimile apartii in tehnologie IT, jocuri, telefonie, fun, si multe noutati din domeniul tehnologiei.

Va oferim o gama variata de produse la cele mai bune preturi din Romania oferite de magazinul online emag.ro unde livrarea produsului este gratis. Cumpararea se face direct pe site si plata o faci la primirea coletului. Simplu si rapid nu ? Produsele sunt mai ieftine decat la magazin.