Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

Evolutia politei de asigurare auto obligatorie RCA

A existat o perioada in care nimanui nu i-ar fi trecut prin minte ca intr-o zi, pentru a circula cu masina personala, va fi nevoie de asigurari RCA, iar vanatoarea pentru un RCA ieftin era un concept indepartat. Este vorba despre perioada in care masina personala era destul de greu de obtinut, iar soselele sufocate de traficul din ziua de azi erau mai mult ale pietonilor decat ale soferilor.

Aparitia conceptului de asigurare auto

Primele tipuri de asigurari auto care au aparut au fost, asa cum dicteaza si logica, asigurarile pe care astazi le numim asigurari facultative de tip CASCO. Dupa modelul asigurarilor pentru casa sau viata, acestea garantau ca in cazul in care se intampla ceva cu bunul asigurat (in cazul acesta, masina) firma de asigurari va plati despagubirile. Pentru mult timp, ideea din spatele conceptului de asigurari RCA a parut greu de conceput si inteles .

Asigurarile RCA, dupa cum sugereaza si titlul (Raspundere Civila Auto) nu sunt asigurari pe care soferii le incheie in interes propriu, ci mai degraba asigurari prin care acestia isi asuma o anumita raspundere atunci cand circula cu autovehiculul, raspunderea ca in caz de accident, masina celui pagubit va fi reparata fara nevoia de procese costistoare si alte complicatii.

Pornind de la acest concept, sablonul de tarife RCA a evoluat pe parcurusul anilor de la un tarif unic pentru fiecare categorie de autovehicul la tarife calculate intr-un mod mult mai complex, ce iau in considerare si istoricul soferului asigurat, varsta si predispozitia acestuia la provocarea de accidente. Trendul pare sa continue si pe viitor, ideea de asigurari RCA personalizate prinzand tot mai mult contur an de an.

Pe viitor, este posibil ca pentru a gasi un RCA ieftin sa nu mai fie de ajuns folosirea unui calculator RCA online, ci o mare atentie la fiecare moment petrecut in masina.

Asigurarile RCA in 2013

Anul 2013 este primul an in care preturile asigurarilor RCA ameninta sa creasca cu pana la 5%. Cel putin aceasta era prognoza inainte de inceputul anului, datorita ordinului nr. 14 al CSA si al noului sistem propus care pare doar sa complice lucrurile si anume, pagubitul isi va repara masina pe RCA-ul propriu, iar decontarea se va efectua in prealabil intre firmele de asigurari (cea a vinovatului si cea a pagubitului). Acest sistem se poate traduce printr-o crestere in tarife RCA deoarece in mod obligatoriu, in aceste conditii, fiecare sofer ar fi tentat sa caute o asigurare de incredere si implicit mai scumpa in loc sa incheie RCA ieftin. Drumul de la acest concept la realitate este unul lung, iar dupa cum o arata primele luni ale anului 2013, tarifele RCA nu au crescut, ci au inceput sa scada.

Tendinta de scadere a tarifelor RCA

Motivul din spatele acestei tendinte este mediul online. Este normal ca pe o piata in care exista un surplus de oferte, competitia sa forteze un traseu descendent in cazul preturilor. Soferii au la indemana site-uri de asigurari online precum romasig.ro, ce ofera calculator RCA, un motor de cautare al tuturor ofertelor de asigurari care usureaza selectarea celui mai ieftin RCA din lista de oferte. Acest sistem este extraordinar pentru soferi, insa pune in dificultate firmele de asigurari ce practica tarife mai mari.

Propunerea CSA ar putea schimba aceasta situatie, insa pana atunci, companiile de asigurari sunt fortate sa mentina sau chiar sa reduca tarifele pentru a-si mentine stabilitatea si competitivitatea pe piata.

In tot acest timp plafonul de despagubiri creste de la cei 300.000 euro pentru daune materiale in 2009, la 500.000 in 2010 si 1.000.000 de euro in 2012.

Tot in favoarea celor care cauta RCA ieftin este si sistemul bonus-malus, care urmareste sa recompenseze soferii fara un istoric de accidente cu polite mai ieftine an de an.

Ce trebuie facut pentru cel mai ieftin RCA?

Condusul atent. An de an, acest sistem este modificat pentru a functiona tot mai bine, este deci in avantajul soferilor sa conduca responsabil pentru a se incadra cat mai jos in listele de tarife RCA. Din punct de vedere al sigurantei in trafic, pus la punct cum trebuie, sistemul bonus-malus ar putea face o mare diferenta in numarul de accidente produse anual.

Asigurarea RCA online. In momentul de fata, pentru RCA ieftin, cea mai buna optiune este incheierea acesteia online, de pe site-uri special prevazute cu calculator RCA si multe alte unelte ce usureaza intreg procesul de incheiere a asigurari obligatorii auto.

Categorie: 

Articole asemanatoare

Turism si Hoteluri in Romania

Destinatii de vacanta si informatii de cazare in hoteluri vile sau pensiuni din Romania, posibilitatati cautare si rezervare hoteluri online, Forum turism cu destinatii sau cazare hoteliera de evitat.

Scrie Corect Romaneste

O campanie care incurajeaza scrisul corect in Romaneste pe internet campanie initiata de trei studenti de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Antena1 Economic

Antena1 Economic

Noutati din PCNews

Stiri si informatii din ultimile apartii in tehnologie IT, jocuri, telefonie, fun, si multe noutati din domeniul tehnologiei.