Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

Europa e in corzi, lovita din toate partile

Criza prin care trece Europa este de nestavilit. Saptamana trecuta, agentia de evaluare financiara Moody’s a aplicat o lovitura extrem de dura prin retrogradarea perspectivei ratingului Uniunii Europene la “negativa”. Se pare ca cei de la Moody’s au luat aceasta hotarare in urma riscului la care sunt supuse principalele state cotizante la bugetul UE (circa 45% din buget), asa cum ar fi Germania, Franta, Olanda sau Marea Britanie.

Dar asta nu e nici pe departe singura veste proasta pentru UE. Astfel, Franta se confrunta cu o rata uriasa a somajului (10,2% la sfarsitul trimestrului II), cea mai mare din ultimul deceniu, iar analistii spun ca nivelul este in crestere din cauza concedierilor masive si a stagnarii economiei. De asemenea, Italia si Spania sunt in recesiune, iar Portugalia pare sa faca tot mai greu fata masurilor de austeritate impuse.

In tot acest timp, Finlanda a declarat, prin premierul sau, ca are in vedere un plan operational de iesire din zona euro, in conditiile constrangerii impuse de moneda unica si de politica fiscala adoptata.

Pana si vecinii nostri de la sud si vest au inceput sa intoarca spatele marii familii europene. Bulgaria si-a exprimat pozitia de a renunta deocamdata la aderarea la moneda unica din cauza instabilitatii si a lipsei unor avantaje reale pe care le-ar aduce masura respectiva. Asta in timp ce Ungaria, prin vocea lui Viktor Orban, a respins ferm conditiile drastice impuse de UE si FMI pentru acordarea unui ajutor financiar estimat la aproximativ 15 miliarde euro, printre care se regaseau taieri de pensii, cresteri de taxe si impozite, privatizari sau cresterea varstei de pensionare.

Iar Grecia a iesit din nou in strada, peste 12 000 de oameni protestand zilele trecute impotriva regimului impus de autoritati si a nivelului de trai care s-a degradat cu peste 35% in ultimii doi ani. Asta in timp ce Germania, prin cancelarul Angela Merkel, si-a reexprimat sprijinul pentru gasirea urgenta a unei solutii prin care statul elen sa ramana in zona euro. Altfel, cheltuielile suportate dar si consecintele politico-sociale ar fi colosale.

Peste intreg peisajul sumbru asternut deasupra Europei, miliardarul George Soros arata cu degetul Germania, cerandu-i acesteia sa-si asume responsabilitatea de lider al UE prin actiuni concise si eficiente care sa alunge criza, sau sa paraseasca zona euro.

Categorie: 

Articole asemanatoare

Turism si Hoteluri in Romania

Destinatii de vacanta si informatii de cazare in hoteluri vile sau pensiuni din Romania, posibilitatati cautare si rezervare hoteluri online, Forum turism cu destinatii sau cazare hoteliera de evitat.

Scrie Corect Romaneste

O campanie care incurajeaza scrisul corect in Romaneste pe internet campanie initiata de trei studenti de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Antena1 Economic

Antena1 Economic

Noutati din PCNews

Stiri si informatii din ultimile apartii in tehnologie IT, jocuri, telefonie, fun, si multe noutati din domeniul tehnologiei.