Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

Cui ii foloseste si pe cine incurca petrolul scump

SUA si Rusia au de castigat de pe urma turbulentelor din lumea araba, in timp ce UE si China au de pierdut.Pretul barilului de petrol a ajuns la cel mai inalt nivel al ultimilor doi ani si jumatate, ca urmare a revoltelor din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.Barilul de petrol Brent, relevant pentru Europa, se tranzactioneaza la 112 dolari, dupa ce se apropiase saptamana trecuta de 120 de dolari. Petrolul WTI, al carui pret este urmarit peste Ocean, costa aproape 100 de dolari barilul. Principalul factor care tine pretul sub control este decizia Arabiei Saudite de-a mari productia, contrar deciziei OPEC.Aceasta decizie face parte din strategia traditionala a sauditilor, care respecta cu cea mai mare strictete deciziile OPEC atunci cand preturile sunt mici, dar le incalca deliberat daca preturile sunt mari.Ce are in plus Arabia SauditaAvantajul Arabiei Saudite este ca nu se confrunta - cel putin deocamdata - cu revolte populare de tipul celor din alte state arabe. Daca s-ar intampla asta, pretul petrolului ar ajunge rapid la noi maxime istorice. Cu ce consecinte?Principala ingrijorare a economistilor este ca scumpirea petrolului va trimite economia mondiala inapoi in recesiune, spulberand astfel semnele timide de revenire. Petrolul scump ar mari costurile de transport, inhiband astfel cererea din partea consumatorilor.

Categorie: 
Categorie: 

Articole asemanatoare

Turism si Hoteluri in Romania

Destinatii de vacanta si informatii de cazare in hoteluri vile sau pensiuni din Romania, posibilitatati cautare si rezervare hoteluri online, Forum turism cu destinatii sau cazare hoteliera de evitat.

Scrie Corect Romaneste

O campanie care incurajeaza scrisul corect in Romaneste pe internet campanie initiata de trei studenti de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Antena1 Economic

Antena1 Economic

Noutati din PCNews

Stiri si informatii din ultimile apartii in tehnologie IT, jocuri, telefonie, fun, si multe noutati din domeniul tehnologiei.