Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

Ce inseamna omfp 946 pentru institutiile bugetare

Ordinul omfp 946/2005 legat de aprobarea unui cod de control intern managerial conform unor standarde clare in cadrul institutiilor publice a fost reactualizat conform noilor reglementari ale ordinului 1649/2011, rezultand in nevoia de a actualiza intreaga documentatie, care pentru o institutie de stat numara intre 1800 si 2000 de pagini, conform celor 25 de noi standarde impuse.

Omfp 946/2005 se refera la o noua abordare a sandardizarii codului controlului intern managerial. Acesta serveste pentru a usura si a facilita activitatile zilnice, saptamanale sau lunare repetitive din cadrul unei instituii publice, astfel incat acestea sa poata fi controlate si invatate mult mai usor.

Acest cod este constituit din o serie de principii general valabile ce se refera la buna practica in cadrul institutiilor bugetare, principii acceptate in intreaga Uniune Europeana si aplicate si in Romania pentru a se ridica la aceste standarde.

Ce inseamna control intern?

Controlul intern managerial este totalitatea procedurilor implementate de catre managementul unei instituii sau entitati publice in vederea atingerii obiectivelor in modul cel mai eficient cu putinta, fara a pierde din vedere respectarea regulilor general valabile pentru toate institutiile de acest gen. Reprezinta o serie de politici si reguli de management ce au in vedere protejarea informatiilor, dar si a bunurilor, combaterea fraudelor si depistarea greselilor. Datorita formatului standardizat, se poate garanta existenta unor documente ce prezinta informatii de incredere, verificabile si general valabile.

Conform omfp 946 / 2005, controlul intern managerial trebuie sa defineasca un minim de reguli urmate de toate institutiile bugetare pentru a crea un model coerent ce poate fi actualizat cu usurinta. Aceste reguli intra in responsabilitatea managementului fiecarei institutii bugetare si se realizeaza conform standardelor internationale impuse de Uniunea Europeana.

Elementele standardelor controlului intern managerial

1. Mediu de control - care se refera la probleme de resurse umane, organizare, probleme de etica si norme de conduita.

2. Performanta si riscuri - este elementul care se leaga de fixarea si respectarea obiectivelor si monitorizarea performantei astfel incat orice problema sa poata fi rectificata rapid.

3. Comunicarea - se refera la crearea unui sistem informational eficient. Se pune accent pe modul in care sistemul de rapoarte influenteaza planul de management, utilizarea resurselor, respectarea bugetului si semnalarea intr-un mod cat mai rapid si eficient a abaterilor de la standarde.

4. Evaluarea - care face referire la faptul ca standardele reglementate de omfp 946/2005 legate de controlul intern managerial in cadrul institutiei bugetare trebuie evaluate in permanenta in vederea asigurarii unei continuitati. Aceste verificari garanteaza o functionare perfecta, uniforma a institutiei si pot fi actualizate periodic in functie de noi reglementari aduse ordinului sau de noi ordine impuse de Uniunea Europeana.

Categorie: 

Articole asemanatoare

Turism si Hoteluri in Romania

Destinatii de vacanta si informatii de cazare in hoteluri vile sau pensiuni din Romania, posibilitatati cautare si rezervare hoteluri online, Forum turism cu destinatii sau cazare hoteliera de evitat.

Scrie Corect Romaneste

O campanie care incurajeaza scrisul corect in Romaneste pe internet campanie initiata de trei studenti de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Antena1 Economic

Antena1 Economic

Noutati din PCNews

Stiri si informatii din ultimile apartii in tehnologie IT, jocuri, telefonie, fun, si multe noutati din domeniul tehnologiei.