Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

Ce este diagnoza auto computerizata? Care sunt avantajele si care sunt limitele ei?

Dotarea masinilor cu ECU (Electronic central units), adica unitati de comanda care sa controleze electronic automobilul, a reprezentat o uriasa evolutie in industria auto.

Motivul pentru care evolutia a fost atat de mare este faptul ca ECU a permis ca printr-un program diagnoza auto sa se comunice cu automobilul si sa se descopere care sunt problemele pe care acesta le are, in doar cateva minute.

Ce este un ECU si ce face?

ECU este o unitate centrala care poate sa faca o multime de lucruri interesante:

  • poate sa monitorizeze diversi parametri auto, cu ajutorul unor senzor pozitionati pe piesele de interes. Poate, asadar, sa monitorizeze temperatura din masina si din exteriorul ei, poate sa monitorizeze presiunea din pneuri sau diverse alte valori esentiale pentru eficienta si confortul din automobil.
  • poate sa calculeze modul in care trebuie sa functioneze intregul sistem;
  • poate sa activeze diverse piese, in asa fel incat automobilul sa poata functiona in parametri normali.

Conform celor de ia testere-auto.ro, in ultimii ani masinile au ajuns sa fie dotate cu mai multe unitati centrale ECU. Exista cate unul pentru sistemul de injectie, airbaguri, clima sau cutia de viteze automata, iar evolutia duce la o complexitate si mai mare.

In principiu, automobilul functioneaza la fel, indiferent ca are sau nu are ECU, insa atunci cand il are, defectiunile pot fi sesizate din timp.

Astfel, in momentul in care o componenta electronica nu mai functioneaza corect, ECU sesizeaza problema si genereaza un cod de eroare ce poate fi citit printr-un tester auto.

Citirea erorii este doar primul pas, insa. Dupa ce se descopera eroarea, urmeaza o serie de alti pasi cum ar fi:

  • verificarea parametrilor in care functioneaza fiecare componenta a sistemului;
  • depistarea acelor componente care genereaza problema. Este un pas greu, deoarece uneori problema poate sa fie chiar si de la ECU.

Diagnoza se poate face si acasa

De cele mai multe ori, diagnoza auto se face intr-un service, unde testerele profesionale pot detecta rapid problemele, chiar si atunci cand nu exista niciun cod de eroare sau atunci cand codul de eroare duce intr-o directie gresita.

Exista, insa si testere pentru acasa, care nu costa mult si permit diagnosticarea fara vizita la service. Testerele pentru acasa nu vad, insa, toate functiile. De regula, sunt teste multimarca si nu au acces la toate zonele unui automobil.

Diagnoza auto are limite

Multi isi inchipuie ca un simplu tester si o diagnoza auto poate sa faca minuni. Din pacate, exista limite. Spre exemplu, diagnoza nu poate sa vada kilometri reali ai unei masini, atunci cand acestia au fost dati inapoi, deoarece procesul de imputinare a kilometrilor inseamna exact modificarea datelor ECU.

Computerele care fac automobilele sa functioneze din ce in ce mai bine sunt tot mai performante si vor permite un control mult mai bun asupra vehiculului. Tocmai din acest motiv, cei pasionati de autovehicule trebuie sa fie la curent cu toate noutatile in acest sens.

Categorie: 

Articole asemanatoare

Turism si Hoteluri in Romania

Destinatii de vacanta si informatii de cazare in hoteluri vile sau pensiuni din Romania, posibilitatati cautare si rezervare hoteluri online, Forum turism cu destinatii sau cazare hoteliera de evitat.

Scrie Corect Romaneste

O campanie care incurajeaza scrisul corect in Romaneste pe internet campanie initiata de trei studenti de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Antena1 Economic

Antena1 Economic

Noutati din PCNews

Stiri si informatii din ultimile apartii in tehnologie IT, jocuri, telefonie, fun, si multe noutati din domeniul tehnologiei.