Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

Cat de bun este uleiul de masline?

Calitatile exceptionale ale uleiului de masline nu mai sunt o taina pentru nimeni. Esti sigura ca uleiul cumparat de tine este de calitate si nu este falsificat?

Pe raftrurile din supermarketuri gasesti cel putin sase denumiri de ulei de masline, care rareori sunt traduse in romana. De multe ori sunt in italiana sau in engleza, asa ca alegi dupa pret, nu dupa calitate. Conform datelor furnizate de ANPC (Asociatia Nationala a Consumatorilor), peste 30% dintre uleiurile de masline pe care le gasesti in comert au etichete inselatoare. 

Daca vrei sa ai pe masa un ulei de masline original, care sa aibe toate calitatile nutritive, pe eticheta trebuie sa scrie "Extra-virgin olive oil" sau "Olio extravirgine de oliva". O alta mentiune pe care trebuie sa o gasesti pe eticheta este "presat la rece", adica obtinut prin presarea maslinelor la o temperatura scazuta, ce pastreaza calitatea uleiului. Acesta este bun la salate. De buna calitate este si uleiul virgin de masline "Olio vergine di olive sau Virgin olive di olio", care este obtinut numai din masline, nu si din samburi sau din alte amestecuri cu alte uleiuri. Il poti folosi atat la salate, cat si la mancare. 

Daca vrei ulei de masline la un pret mai mic, dar care sa fie de buna calitate, alege-l pe acela pe care scrie: Pure olive oil, Light olive oil sau Olive oil. Acest tio de ulei obtinut din masline, apoi este rafinat prin procedee chimice, ca sa i se corecteze gustul si aroma. E bine sa stii ca are o calitate inferioara celui extragirgin si e mai bun pentru gatit. 

Din cauza pretului destul de ridicat al uleiului de masline, acest produs este cel mai falsificat din lume. Cum se falsifica acest tip de ulei? Se amesteca uleiul obtinut din turte sau din samburi cu uleiuri ieftine de floarea soarelui, de rapita sau de susan. Pentru a i se da culoarea specifica verzuie, i se adauga o cantitate mica de saruri de cupru. Un ulei de masline veritabil are mentionate pe eticheta: tara de provenienta, faptul ca este 100% obtinut din masline, gradul de aciditate este sub 1%.  Atentie daca pe ecticheta scrie "Olive pomace oil" sau "Olio di sansa di olive" cea mai des intalnita denumire, este bine sa stii ca aceasta nu este ulei de masline. Este un ulei obtinut din samburi de masline sau din turtele ramase de la extragerea uleiul extravirgin. Samburii si turtele sunt tratate cu solventi chimici, apoi presate. Asa se obtine un ulei care are foarte putine calitati nutritive, chiar in comparatie cu uleiul de floarea soarelui. 

Categorie: 

Articole asemanatoare

Turism si Hoteluri in Romania

Destinatii de vacanta si informatii de cazare in hoteluri vile sau pensiuni din Romania, posibilitatati cautare si rezervare hoteluri online, Forum turism cu destinatii sau cazare hoteliera de evitat.

Scrie Corect Romaneste

O campanie care incurajeaza scrisul corect in Romaneste pe internet campanie initiata de trei studenti de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Antena1 Economic

Antena1 Economic

Noutati din PCNews

Stiri si informatii din ultimile apartii in tehnologie IT, jocuri, telefonie, fun, si multe noutati din domeniul tehnologiei.