Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

Biserica Alba, un obiectiv turistic de referinta in Dambovita

De-a lungul timpului, mai ales in epoca medievala, lacasurile de cult au fost intr-o continua aparitie si disparitie. S-au intemeiat, au fost distruse, au suferit lucrari de reconstructie sau de reconsolidare, li s-au adaugat mixaje din arta romanica sau cea gotica, poate chiar renascentista sau bizantina, acestea fiind reprezentari ale performantelor stapanilor si grija acestora pentru frumosul social.

  Ati ajuns in Targoviste si nu stiti incotro sa mergeti? Puteti incerca sa ajungeti pe Calea Domneasca la numarul 287, la intersectia cu strada George Cosbuc. Acolo veti  gasi Biserica Judetului din Targoviste, caci asa mai este numita Biserica Alba, una din cele mai importante biserici medievale din oras; aceasta va va intampina cu fatadele delimitate in doua parti printr-un brau modest, partea de sus fiind imbogatita de medalioane si panouri pictate in cadrul reconsolidarilor ulterioare suferite de biserica, pe la sfarsitul secolului al 19-lea. In privinta picturii interioare, aceasta a fost realizata la inceputul anilor 1930.

Cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului si Sfintii Trei ierarhi si cu o poveste mai deosebita, aceasta este o biserica greu de descoperit printre randurile istoriei. Se spune ca a fost ctitorita undeva pe la finele anilor 1500 si inceputul anilor 1600.

 

Ca si constructie, biserica, de dimensiuni modeste, masoara o lungime de 20 m si o inaltime de 7m, avand un plan simplu, cu o nava unica, dreptunghiulara, lipsindu-i absidele laterale, acesta fiind un tip de biserica usor de construit la vremea respectiva. Biserica prezinta pridvor, pronaos, naos si altar.

  

Datorita cercetarilor arheologice din ultima perioada, au iesit la iveala o serie de vestigii care, insa, nu au fost pastrate la Biserica Alba. Stim, cu toate astea, ca s-a pastrat intacta din vechea biserica doar partea inferioara, aceasta nefiind supusa nici unei schimbari.
Ca si privire de ansamblu, veti descoperi ca orasul Targoviste, cea de-a treia capitala a Tarii Romanesti, este un oras foarte bine pus la punct in ceea ce priveste monumentele istorice. Din randul acestora putem enumera Turnul Chindiei, Curtea Domneasca, Biserica Domneasca si multe altele.

Pentru cei dintre dumneavoastra care va interesati, in mod specific, de partea arhitecturala a bisericii in discutie, va putem spune ca in partea estica veti gasi absida altarului, iar in partea vestica veti afla pridvorul, marginit de o serie de arcade, alaturi de o constructie din scanduri imbracate in tabla, ce joaca un rol de protectie al intrarii in turle. In ceea ce priveste pronaosul, acesta este aparat de o calota si comunica cu naosul, care are un aspect de bolta semicilindrica.

In cadrul zidurilor nordice si sudice gasim doua ferestre luminoase, una din acestea fiind in ax, iar altarul se desparte de naos prin intermediul unui iconostas.
In imediata apropiere a bisericii veti surprinde o cruce care dateaza de la mijlocul secolului al 17-lea, insa care nu are vreo legatura directa cu aceasta.

Desi a suferit o serie lunga de distrugeri si reconstruiri, Biserica Alba a reusit sa faca fata tuturor nenorocirilor ce s-au abatut asupra ei.

Categorie: 

Articole asemanatoare

Turism si Hoteluri in Romania

Destinatii de vacanta si informatii de cazare in hoteluri vile sau pensiuni din Romania, posibilitatati cautare si rezervare hoteluri online, Forum turism cu destinatii sau cazare hoteliera de evitat.

Scrie Corect Romaneste

O campanie care incurajeaza scrisul corect in Romaneste pe internet campanie initiata de trei studenti de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Antena1 Economic

Antena1 Economic

Noutati din PCNews

Stiri si informatii din ultimile apartii in tehnologie IT, jocuri, telefonie, fun, si multe noutati din domeniul tehnologiei.

Va oferim o gama variata de produse la cele mai bune preturi din Romania oferite de magazinul online emag.ro unde livrarea produsului este gratis. Cumpararea se face direct pe site si plata o faci la primirea coletului. Simplu si rapid nu ? Produsele sunt mai ieftine decat la magazin.