Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

3 pasi simplii pentru eliberarea certificatelor profesionale ARR

Pentru a se putea efectua transport rutier, conducatorii auto au nevoie de anumite certificate si atestate de competenta eliberate de Autoritatea Rutiera Romana (ARR).

Conducatorii auto titulari de permise auto de categoria C, C1, C1E si CE, si categoria D, D1, D1E si DE trebuie sa detina certificate de calificare profesionala, valabile pentru tipul de transport efectuat de catre conducatorul auto. Cele mai cautate atestate sunt cele de transport marfa sau transport persoane si au o valabilitate pe o perioada de 5 ani. Mai multe detalii se pot vedea pe http://arr.i-drpciv.ro/.

1. Pregatirea pentru obtinerea atestatelor ARR

Pregatirea conducatorilor auto care practica transport marfa sau transport persoane este una continua si cuprinde o serie de cursuri specifice desfasurate in centre speciale de perfectionare profesionala autorizata de Ministerul Transporturilor.

Cursurile practice sunt urmate ca in cazul oricarui examen de o testare si examinare teoretica si practica (daca este cazul). Pentru testarea teoretica exista o serie de teste online la care au acces toate persoanele doritoare de atestat ARR pentru a-si imbunatati si aprofunda cunostintele. Ca si in cazul testarilor pentru categoria A, B, C etc, examenele online simuleaza atmosfera si pasii care se parcurg in timpul testarii oficiale.

Candidatii care au trecut probele fara probleme si sunt declarati admisi trebuie sa depuna o serie de documente la orice Agentie teritoriala a ARR pentru a obtine certificatul de calificare profesionala. Certificatul este eliberat in termen de maxim 30 de zile de la data inregistrarii cererii. Cursantii declarati admisi trebuie sa solicite personal eliberarea certificatelor.

2. Acte necesare pentru eliberarea certificatelor ARR:

  • Cerere tip de solicitare
  • Actul de identitate in original si copie
  • Permis de conducere in varianta originala si copie
  • Fotografie tip buletin color cu dimensiuni de 25 x 32 mm
  • Document de plata a tarifului de eliberare in original si copie

Candidatul trebuie sa declare pe propria raspundere ca documentele prezentate in copie sunt conform si coincid cu cele in original.

In cazul pierderii, furtului, distrugerii sau deteriorarii documentului cat este in perioada de valabilitate, titularul de poate prezenta la ARR cu documentele mentionate mai sus si in plus:

  • Anunt in ziar privind pierderea/distrugerea certificatului
  • Certificatul deteriorat in original
  • Adeverinta eliberata de Politie in cazul furtului

3. Eliberarea certificatelor profesionale

Certificatele se elibereaza conducatorilor auto titulari sau in cazuri exceptionale persoanelor imputernicite si numai dupa ce se prezinta documentul de plata in original pentru a primi numar de inregistrare. Certificatul se elibereaza intr-un plic sigilat in completa confidentialitate. Pentru a se evita anumite neplaceri sau neintelegeri este recomandat ca plicul sa se desfaca atunci cand este primit si sa se verifice cu mare atentie corectitudinea datelor inscrise in certificat.

Categorie: 

Articole asemanatoare

Turism si Hoteluri in Romania

Destinatii de vacanta si informatii de cazare in hoteluri vile sau pensiuni din Romania, posibilitatati cautare si rezervare hoteluri online, Forum turism cu destinatii sau cazare hoteliera de evitat.

Scrie Corect Romaneste

O campanie care incurajeaza scrisul corect in Romaneste pe internet campanie initiata de trei studenti de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Antena1 Economic

Antena1 Economic

Noutati din PCNews

Stiri si informatii din ultimile apartii in tehnologie IT, jocuri, telefonie, fun, si multe noutati din domeniul tehnologiei.